Len
Len jest jedną z najstarszych uprawianych roślin włóknodajnych na świecie, jedne z pierwszych śladów lnu pochodzą z czasu ok. 8500 lat p.n.e.; w grobowcach Babilonu znaleziono szczątki tkanin lnianych, których pochodzenie datuje się na ok. 3 000lat p.n.e.. Warto wiedzieć, że tkaniny lniane były wykorzystywane do owijania mumii egipskich, w tym do mumifikacji zwłok faraona Tutenchamona ok 1320 lat p.n.e. W Polsce nasiona lnu znaleziono w Biskupinie, w znalezisku gromadnym z Brudzynia znaleziono pozostałości lnianej nici o wysokiej jakości przygotowania, pochodzące z okresu ok 3 000 lat p.n.e.

Len oprócz włókna wykorzystywanego do wytwarzania tekstyliów i wyrobów technicznych np. kompozytów, dostarcza nasiona, które są cennym surowcem spożywczym, stosowanym np. do wytwarzania olei jadalnych oraz surowcem zielarskim do wytwarzania preparatów o działaniu prozdrowotnym, leków i suplementów diety.
Duże światowe zainteresowanie wyrobami lnianymi, zarówno odzieżowymi jak i spożywczymi jest uwarunkowane priorytetami wynikającymi z dbałości o zdrowie człowieka oraz z wyznaczonych kierunków przeciwdziałania emisji gazów cieplarnianych, zrównoważonego rolnictwa i biogospodarki.